Projekt se prostire na području Sisačko-moslavačke županije, obuhvaćajući ukupno 16 lokacija, a sastoji se od nekoliko ključnih objekata poput tvornice stočne hrane, valionice, fermentacije, te glavne lokacije koja uključuje tvornicu za preradu peradi. Uz to, projekt uključuje i 12 lokacija s farmama smještenih na različitim lokacijama, na kojima se uzgaja perad za daljnju preradu.
Detalje nam je otkrio Oleksiy Shevchenko, predsjednik Uprave ove kompanije koja bi mogla postati najvećim poslodavcem na sisačkom području.
Održivost na prvom mjestu
“Za početak bih odmah istaknuo da naš projekt ima gotovo minimalan utjecaj na okoliš. Vodimo se načelima kružne prerade te naša proizvodnja ne proizvodi nikakav organski otpad. Koristit ćemo najmodernije svjetske tehnologije koje se već koriste u Nizozemskoj i Njemačkoj”, kazuje.
U tom kontekstu ističe i da će se otpad iz svih 12 lokacija s farmama prevoziti na posebno odabranu lokaciju udaljenu desetke kilometara od naseljenih područja.
Na toj će se lokaciji provoditi zatvorena fermentacija, kojom će se otpad pretvarati u vrhunsko organsko gnojivo. Ovaj proizvod će se dalje plasirati na tržište kao vrijedan i potpuno prirodan proizvod za poljoprivrednu industriju, naglašava.
‘Zapošljavat ćemo lokalno stanovništvo’
Gotovo sva proizvodnja bit će usmjerena prema inozemnim tržištima, čime bi Hrvatska mogla zauzeti važno mjesto na globalnoj karti izvoznika.
Time se otvaraju nove prilike za jačanje domaće ekonomije i stvaranje dodatne vrijednosti u prehrambenoj industriji. No, osim jačanja domaće ekonomije, ovaj bi projekt mogao ojačati i lokalno tržište rada, privlačeći nove zaposlenike i nudeći prilike za stručno usavršavanje i dugoročno zapošljavanje u regiji.
“Otvorit ćemo više od tri tisuće novih radnih mjesta, a poseban naglasak stavljamo na zapošljavanje lokalne radne snage. Zašto? Zato jer naprosto smatram da su Hrvati dobri radnici i da zaslužuju imati mogućnost zaposlenja i napretka u svom kraju”, apostrofira Oleksiy.
...
Više pročitajte na: https://www.telegram.hr/partneri/razgovarali-smo-s-prvim-covjekom-iza-vaznog-projekta-u-sisku-revitalizirat-cemo-ovu-zupaniju-i-povecati-hrvatski-izvoz/